Gost ima rijec: Druga strana kvalifikacija

Prodje i ova Grcka.. Na putu ka domovini sam radio na jednom ogromnom tekstu koji je trebao da opise situaciju iz 2006. kada smo zadnji put igrali protiv grka za bodove medjutim doslo je do gubljenja konekcije (Swebuse, je8o se s materom!) i citav tekst je jednostavno nestao. Nema veze, reanimiracu ga nekad i nekako a do tad dajem rijec Ajdinu Sadikovicu koji je odradio zanimljivu analizu oko zrijebanja za Euro 2016. Uzivajte!

 

Nisam neki veliki strucnjak sto se tice utakmice na terenu. Smatram da postoje mnogi drugi, vise strucni, da analiziraju igre nase reprezentacije i da komentarisu ucinak tima i pojedinaca. Ipak bih rekao da smatram da nam igra nikada nije bila bolja od ove pod Susicevom palicom i sve od pocetka proslih kvalifikacija sam ubjedjen da je Pape pravi covjek na pravom mjestu.

Ako sam bio malo skeptican u vezi njegovih trenerskih sposobnosti nakon Gane, Svedske, Njemacke i Katara, preko neke doze optimizma nakon pocetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2012, nakon Slovacke, Albanije i prve protiv Meksika bio sam ubjedjen da ce uspjeh doci ako mu se pruzi prilika za jos jedan mandat. Od tada je vise puta dokazao da je veci strucnjak od svih prethodnika na klupi reprezentacije i utisao i zadnje pozive maloumnih da se vrati samoproglaseni strucnjak Ciro na kormilo "Ljiljana".

Posto ne mogu dokazati napredak nase reprezentacije kroz subjektivne analize utakmica pokusat cu to uraditi na jedan drugi, od nasih navijaca pomalo zapostavljen, nacin. Statistikom. Ali ne bilo kakvom, nego relevantnom statistikom Fife i Uefe koja je najbolji pokazatelj koliko je (najvecim dijelom) Pape dao doprinos nasem napretku.

Unaprijed se izvinjavam na dugom tekstu i nadam se da nece biti previse komplikovan za one koji nisu ljubitelji matematike i statistike te da ce malo pomoci u razumjevanju kod Uefinog rangiranja reprezentacija sa svojim sistemom. U tekstu ispod za svjetsko prvenstvo koristim skracenicu "SP" i za evropsko prvenstvo "EP".

Prvo malo historije. U zrijebu za nase prve kvalifikacije za SP 1998, kao novopeceni clan Fife i Uefe, usli smo, logicno, iz sestog sesira. Nismo imali nikakve rezultate iza nas, i kao takvi smo bili rangirani zadnji u Evropi. Napredak je, bez obzira na ispodprosjecne rezultate, bio neminovan i u naredni kvalifikacijski ciklus za EP 2000 u zrijeb smo usli iz cetvrtog sesira.

 Nedostatak dobrih rezultata je vrlo ocigledan u narednih deset godina jer smo ostali u cetvrtom sesiru u svim narednim kvalifikacijskim ciklusima ukljucujuci i onaj za SP 2010. Blagi pomak se dao primjetiti jer smo u toj deceniji uspjeli da se dignemo sa "dna" do "vrha" cetvrtog sesira.

Tek pred zrijeb kvalifikacija za EP 2012 smo napokon uspjeli da udjemo u taj treci sesir, ali uz veliku dozu "srece". Da je Slovenija, koja je bila odmah iza nas, uzela samo jedan bod vise u prethodnim kvalifikacijama bili bi ispred nas. Uz to smo imali dodatnu srecu sto se EP igralo u dvije drzave koje su automatski otpale sa liste. Da je recimo domacin bila samo Poljska, Ukrajna bi imala bolji koeficient od nas i BiH bi kao najnize rangiranu drzavu treceg sesira izbacila u cetvrti. Isto bi se desilo sa Poljskom da je Ukrajna bila jedini domacin. Pred zrijeb za sadasnje kvalifikacije za SP 2014 smo sa malo vecom marginalom ostali u trecem sesiru.

Ove iznad navedene informacije bi trebale da opisu stanje naseg reprezentativnog fudbala prije dolaska Safeta Susica. Prije nego sto predjem na temu kvalifikacija za EP 2016, ukratko bih opisao sistem po kojem se do sada odredjivali koeficijenti za zrijeb kvalifikacija evropskih prevenstava.

Za zrijeb pred kvalifikacije za EP 2000, EP 2004 i EP 2008 nacin bodovanja je bio vrlo jednostavan. Ukupan broj skupljenih bodova u prethodna dva kvalifikacijska ciklusa (SP+EP) su se dijelila sa brojem utakmica i tako je svaka reprezentacija dobila svoj koeficijent. Primjer:

U dva ciklusa jedna reprezentacija skupi 7 pobjeda, 5 nerijesenih i osam izgubljenih. 7*3 boda + 5*1 bod plus 8*0 bodova = 26 bodova. 26 bodova se onda podijeli sa 20 odigranih utakmica i dobije se koeficijent 26/20 =1.3

Novi sistem je uveden nakon EP 2008 koristen je u kvalifikacijama za EP 2012 i koristit ce se u buducim kvalifikacijama za EP 2016. U njemu se gledaju rezultati iz zadnja dva i po ciklusa. Dakle, zrijeb kvalifikacija za EP 2016 ce se bazirati sa tezinom od:

40% na ostvarene rezultate iz sadasnjih kvalifikacija za SP2014,

40% na ostvarene rezultate iz kvalifikacija za EP 2012 + rezultate sa EP 2012 i

20% na ostvarene rezultate iz kvalifikacija za SP2010 + rezultate sa SP 2010.

Dakle, nas koeficijent u zrijebu kvalifikacija za EP 2016 ce se bazirati 80% na rezultatima ostvarenim sa Papetom kao trenerom i 20% na rezultate postignute sa Blazevicem. Sad cu ukratko pokusati objasniti matematiku na kojem je ovaj novi sistem baziran.

1. Za svaku odigranu utakmicu u kvalifikacijama za SP/EP , barazu za SP/EP i na samom SP/EP se dobije 10.000 poena.

2. Za svaku pobjedu u iznad navedenim utakmicama dobije se dodatnih 30.000 poena. Nerijesen rezultat daje 10.000 poena a izgubljena utakmica 0 poena.

3. U slucaju penala, utakmica se vodi kao nerijesena a pobjednik nakon penala dobije dodatnih 10.000 poena.

4. Za baraz i utakmice na SP i EP se za svaku odigranu utakmicu dobiju bonus poeni. Od 6.000 poena po utakmici za utakmice u barazu i grupnim fazama prvenstava do 38.000 poena za igranje finala.

5. Za svaki postignuti gol se dobije 501 poen a za svaki primljen gol se oduzme 500 poena.

Dakle, svaka utakmica ce generirati odredjen broj poena. Vaznost utakmice i rezultat se stavlja u obzir i naravno, sto vaznija utakmica, to vise poena. Na kraju se sabere ukupan broj skupljenih poena iz jednog ciklusa i dijeli sa brojem utakmica da se dobije prosjek skupljenih poena po utakmici u tom odredjenom ciklusu. Zatim se taj prosjek mnozi sa tezinom iznad navedenih postotaka da bi se dobio konacni koeficijent.

Sada dolazimo do onog sto je vrlo interesantno. Oblik kvalifikacija za EP 2016 nije jos potvrdjen ali kako stvari izgledaju trenutno bice 9 grupa (7 grupa sa sest reprezentacija i 2 grupe sa pet reprezentacija). Bazirano na dosadasnje rezultate PRIJE petog kola kvalifikacija i nase utakmice sa Grckom stanje je bilo ovako:

 1  1 Spain        35507

 2  2 Germany             33825

 3  3 Netherlands         31781

 4  4 Italy               30463

 5  5 England             28945

 6  6 Russia              28806

 7  7 Portugal            27691

 8  8 Greece              27520

 9  9 Croatia             27381

——————————-

10 10 Sweden              25988

11 11 Bosnia-Herzegovina  25195

12 12 Hungary             24681

13 13 Czech Republic      24194

14 14 Denmark             23919

15 15 Switzerland         23871

16 16 Republic of Ireland 23533

17 17 Norway              23421

18 18 Slovakia            22952

——————————-

19 19 Israel              22641

 

Dakle mi smo se vec prije utakmice sa Grckom nalazili u DRUGOM sesiru pred zrijeb kvalifikacija za EP 2016 i to na samom vrhu drugog sesira. Ako me je matematika dobro posluzila, nakon mojih obracuna, mi cemo nakon pobjede protiv Grcke imati 26435 poena. Naravno, i druge ce reprezentacije skupiti dodatne poene, ali svaka pobjeda nas ojacava u borbi za sto bolju poziciju.

Do kraja ovih kvalifikacija je ostalo 5 utakmica. Da bi "ispali" iz drugog sesira potrebno je manje vise da izgubimo sve ostale utakmice a to se nece desiti. Vec bi se sada moglo reci da smo definitivno ostvarili uspjeh sa tim sto smo usli u drugi sesir. Ali to nije sve. Postoji jedna malo vjerovatna, ali vrlo interesantna, alternativa. Kako doci do prvog sesira?

Naravno, nemoguce je znati koliko ce biti potrebno poena da se popnemo do prvog sesira jer sve ovisi o tome kako ce ostale reprezentacije odigrati svoje kvalifikacione susrete. Medjutim mozemo pogledati malo unazad da vidimo koliko ce otprilike biti potrebno poena da napravimo taj pomalo nevjerovatni skok u prvi sesir. Ako pogledamo istu listu pred zrijeb kvalifikacija za EP 2012, Rusija je sa 32477 poena bila najnize rangirani tim (deveti) koji se nalazio u prvom sesiru. Odmah iza njih na desetom mjestu i na vrhu drugog sesira je bila Grcka sa 31268 poena. Dakle neka nesigurna procjena bi bila da nam je potrebno oko 32500 poena da se popnemo u prvi sesir.

Nakon mojih proracuna, baziranih na tome da pobjedimo narednih 5 kvalifikacionih utakmica sa minimalnih 1-0, mi bi uspjeli skupiti 32535 poena. Taman iznad pretpostavljene granice za ulazak u prvi sesir. Ako recimo pobjedimo sve utakmice sa 1-0 a Lihtenstajn dobijemo sa 6-0 onda bi imali 32656 poena. Ne puno vise, ali u datom momentu mozda odlucujuca doza da nas prebaci u prvi sesir. San ili java? Vrlo vjerovatno san, ali nada zadnja umire!

Sta se moze zakljuciti iz ovog svega? Po meni je najvaznije:

1. Pod vodstvom Safeta Susica smo uspjeli da se popnemo sa dna treceg sesira na vrh drugog sa malom sansom da cak udjemo u prvi! 80% zasluge za taj napredak ide Papetu, i ni jedan bivsi selektor se ne moze pohvaliti sa tako dobrim rezultatima, gledajuci iz ugla statistike!

2. Grcka je favorit u naredne tri utakmice koje igra i moguce je, cak i vjerovatno, da uzmu svih 9 bodova. Ako mi uspijemo uraditi isto, odlucujuca utakmica ce biti u devetom kolu protiv Lihtenstajna. Dakle, postoji mogucnost da ostvarimo plasman prije zadnje utakmice. VRLO je bitno da u tom slucaju damo sve od sebe da pobjedimo i u zadnjoj protiv Litvanije iako to u tom slucaju ne moramo. VRLO je bitno da u tom slucaju gledamo da nabijemo sto vecu gol razliku protiv Lihtenstajna i naravno koliko je moguce u ostalim utakmicama. Jer ako uspijemo pobjediti naredne tri utakmice, svaki gol i svaki bod je kljucan do kraja da pokusamo uzeti mjesto u prvom sesiru pred naredne kvalifikacije!!

Puno vise ce se znati nakon osmog kola. Ako dodjemo u ovu situaciju, ako jos uvijek bude postojala teoretska sansa da udjemo u prvi sesir, moramo iskoristiti sve moguce kanale da se igraci i stab reprezentacije obavjeste i da im se objasni znacaj gol razlike i preostalih 6 bodova.

Ovo je dakle jedan uvid u ono sto se trenutno desava i u ono sto je moguce da se desi ako nastavimo sa dobrim igrama. Sve i ako ne uspijemo da izborimo prvo mjesto pomak ce se osjetiti u zrijebu kvalifikacija za EP 2016. Mozemo diskutovati o tome koliko je ovakav sistem rangiranja reprezentacija dobar ili los ali cinjenica je da su u njemu bitni iskljucljivo rezultati i da je svakoj reprezentaciji isto. Pobjeda je pobjeda, remi je remi. Ako ostvaris niz dobrih rezultata pomak nece zaostati. Mozda ima boljih nacina i sistema ali trenutno je ovaj na snazi i vrlo jasno i glasno pokazuje koliko smo rezultatski napredovali u zadnjih par godina, narucito sa Papetom kao trenerom.

Za koji dan namjeravam napisati tekst o tome kako funkcionise Fifina rang lista, kada je relevantna, te nastojati objasniti zasto su, gledajuci iz perspektive napredovanja na Fifinoj rang listi, Alzir i donekle Slovenija bili pun pogodak kao protivnici u prijateljskim utakmicama i zasto Oman to nije.

Ajdin Sadikovic

 

Izvori: uefa.com, fifa.com, football-rankings.info, wikipedia.com

sambo
O meni nista novo..

9 komentara

 1. Ajdine, svaka cast!

  Ja sam isto tako razmisljao i pokusao da shvatim kako se te liste i sesiri prave. Po meni je Eng daleko iza nekih repki a eto ih na 4 mjestu na FIFA listi. Nidze veze….(Doduse mozda ima razlike izmedju toga kako FIFA i UEFA vode statistiku. UEFA je stavila Eng na drugo mjesto!!!!! Fakat, nidze veze!

  Imam par pitanja, pa da pocnem:
  1.) Prije je bila da pobjeda protiv tekme koja je vise rangirana daje vise bodova. Da li je to jos uvijek na snazi?
  2.)Nesto sam takodjer citao da se prijateljske tekme isto tako uracunavaju u taj neki prosjek bodova. Je li to istina?

  Pohvala naravno idu i tebi Sambo i ovo je prava stvar da zovnes nekog gosta da upotpuni ovaj nama dragi blog!

  //Bato

 2. Za kvalifikacije se gleda ova lista (ovo je tacno 100%)
  http://www.world-results.net/uefa/ranking_2013.html

  Prvih 10 ekipa je u 1. bubnju (-FRA)

  Sanse za 1.bubanj skoro, da ne postoje

  Da se to desi, treba:

  MI MORAMO SVE POBJEDITI u Q2014

  +

  Sweden, Portugal, Greece –> najmanje 2 izmedju tih 3 ekipa moraju zavrsiti slabije od 2. mjesta (ne smiju doci do baraza)

  ili

  Mi moramo sve pobjediti + proci grupu u Brazilu (imati nekoliko pobjeda tamo)
  A druge ekipe koje dodje u Brazil (Sweden, Portugal, Greece) moraju sve izgubiti

  Ako ko misli, da se varam, nek uzme Excel i pocni racunat (tako sam i ja napravijo)

 3. Eh da vidimo, ovako. Da mi mi bili u prvom sesiru moraju se neke stvari poklopiti i bice jako tesko. Kao sto kazes, moramo pobjediti sve utakmice do kraja, ali ni to ne znaci da ce biti dovoljno. Bitna je i gol razlika, ali je bitno isto tako da neke druge selekcije ne ostvare jos bolje rezultate. Teoretski ta sansa postoji, a kao sto sam naveo u tekstu puno jasnije ce biti nakon osmog kola i dvomeca sa Slovackom.

  Sto se tice toga za Svedsku, Portugal i Grcku, jesu nam konkurenti za to mjesto ali ne moraju zavrsiti slabije od drugog mjesta. Ako ne prodju dalje iz baraza onda im skupljeni poeni SMANJUJU prosjek poena, cak i u nekim kombinacijama i ako prodju moze se desiti da im se prosjek nakon te dvije utakmice smanji (recimo jedna pobjeda +36000 poena i golovi plus remi 16000 poena plus golovi, to dvoje podjeljeno sa dva je ispod prosjeka potrebnog da izbore prvi sesir, dakle smanjuje im se). U slucaju da udju u baraz i pobjede OBE utakmice onda im se vec prosjek poena podize!

  Osim toga navodis grupe u Brazilu, ali one nisu nimalo relevanten jer ce zrijeb biti obavljen prije SP 2014 i ti rezultati se ne koriste kad se racuna koeficijent. To mozes vidjeti na Uefinoj stranici. Zadnja dvai i po ciklusa se korsite, a ta polovina je bas ova sadasnja, dakle samo kvalifikacije bez samog prvenstva u Brazilu.

  Kao sto sam rekao, daleko od toga da previse realno da uzmemo mjesto u prvom sesiru, ali uz pet pobjeda sansa i te kako postoji i znacemo vise puno nakon osmog kola. Moja lista je samo predikcija do kraja, ipak su simulirani rezultati pola kvalifikacija u toj predikciji. Ako sansa jos tada postoji nakon osmog kola, trebamo se potruditi da nasi reprezentativci to saznaju, iako naravno, na kraju moze biti tako da ovisi o tome kako ce pojedini odigrati AKO udju u baraz.

  Slobodno ako mislis drugacij napisi, jer meni ove diskusije uopste ne smetaju. Jedino moze biti da kasno odgovorim jer sam dosta zauzet ovih dana 🙂

  /Ajo

 4. Ja sam napisao, da ne dodju do baraza jer kako god sam racunao ako osvoje toliko bodova koliko je potrebno za baraz onda su ispred nas 99% (sada su slabiji zbog loseg starta u q2014).

  A sto se tice izvlacenja si u pravu – bit ce prije WC2014.

  Ma krivo mi je zbog toga jer mislim da cemo biti najbolja ekipa u 2. sesiru 🙁
  Volijo bih da nadjes neku realnu sansu da budemo u prvom sesiru 😀

  Kako god bude – nema straha! Mozemo svakog pobjedit 😉
  Znam, da za EURO2016 ide 24 ekipa, tako da ce nam biti malo lakse (+ mislim, da ova ekipa igra iz dana u dan bolje – jedva cekam buduce tekme)

 5. Portugal je vec ispred nas, a mi smo ipak u prvom sesiru pred izvlacenje grupa za kvalifikacije za EP2016. U slucaju da se desi to sto sam naveo, dakle da pobjedimo svih 5 do kraja (sto je potrebno da budemo u prvom sesiru) mogu nas prestici samo Svedjani i to ako oni pobjede svih 6 svojih preostalih utakmica. Ako to urade, nama nije dovoljno nasih 5 a ni sto golova. Iskreno, mislim da svedjani nisu sposobni da pobjede sve do kraja pogotovo jer imaju jos utakmicu protiv Njemacke. Nikad se ne zna, ali bice im tesko, kao i nama da pobjedimo sve do kraja, doduse. Ali trenutno jedino oni mogu da nas prestignu u slucaju da mi pobjedimo sve do kraja.

  Grcka isto moze to da uradi, ALI da bi nas prestigli moraju da pobjede svih pet svojih utakmica i pored toga da u narednih pet utakmica imaju 20 golova bolju gol razliku od nasih narednih 5, dakle, njih komotno mozes otpisati iz te utrke. Ali, kao sto sam rekao vec dosta puta, sacekajmo nakon slovacke, velika je sansa da ipak da ne uzmemo svih 9 u naredne tri utakmice, samo sam naveo da sansa postoji 🙂

  Usput, hvala ti za link iznad, stranica je super nisam znao za nju. Pokazuje stanje kakvo je sada, brzo se apdejtuje, a razlika na toj listi u odnosu na mojoj je da su samo odigrane utakmice uracunate dok je na mojoj listi podjeljeno i 10 000 bodova po svakoj neodigranoj utakmici (koje svako svakako uvijek i dobije) i podjeljeno sa ukupnim brojem utakmica do kraja kvalifikacija, sto daje nizi broj bodova nego na stranici koju si ti postavio. Dobra je u svakom slucaju 🙂

 6. probaj napisat rezultate u Excel pa izracunaj, npr:

  ako mi pobjedimo sve do kraja sa 1:0, imamo 32 535 poena
  ako Grcka pobjedi 4 puta sa 1:0 a jednu igra nerijesno, ima 32 760 poena
  ako Grcka pobjedi sve do kraja 1:0, ima 33 580 poena

 7. Upravu si, ja sam se tu zeznuo. Nisam stavio u excel nego sam u glavi racunao i onda sam zaboravio na jedan bitan faktor.

  Mi moramo pobjediti 5 zadnjih sa tim da Grcka uzme maksimalno 12 poena do kraja, a tada bi isli u baraz i nebi smjeli pobjediti obe utakmice nego maksimalno uzeti “4 poena” u barazu.

  Isto vazi za Svedsku, maksimalno 15 poena od 18 zadnjih i kao i Grcka maksimalno “4 poena” u barazu.

  Drugim rijecima puno teze nego sto sam mislio od samog pocetka, ali jedno ostaje, puno toga ce biti puno jasnije nakon osmog kola.

  Hvala na komentarima, i na stranici, tu su jasno stavili sve poene iz svak relevantne utakmice, pa ne moram sam da ih racunam kao sto sam radio sa BiH pred ovaj tekst. Ovako samo prepises i gotovo. Malo si mi uspio ugasiti nadu, ali hajde, da se kvalifikujemo to je najvaznije, ovo bi bio samo bonus 🙂 Ipak lakse ce biti za EP 2016 jer su 24 tima, trebalo bi biti dobro svakako!

  /Ajo

Komentariši