Nogolopta

Dobrodošli na moj blog

27.03.2013.

Minimalni rizik, maksimalni profit

Poslije ovakve dvije strasne analize koje su, siguran sam, pomogle mnogima da shvate zamrsenost principa oko rang-listi, dosao je red na jednu malo jednostavniju analizu tekme kontra grka.

Postavka je bila malo hrabrija nego sto sam ocekivao, Zahirovic u prvih 11, Rahimic je zavrsio na klupi a od pocetka je zaigrao i Medunjanin. Vedo je opet igrao desno kao "lazno krilo", u sredini je bio Miske a lijevo je bio Lulic. Po meni, cista 4-2-3-1 formacija a Pape nek' je zove "s dva spica" koliko god hoce. Bilo je to posebno ocigledno kada se vidi koliko nisko je Medunjanin dolazio po loptu u fazi izgradnje napada, on i Zaha su vise izgledali kao da su "cimeri" nego suigraci, dijelili su 15 kvadrata oko centra..   

Poceli smo agresivno pa mozda pomalo i nervozno, cilj je bio jasan, zatvoriti Samarasa i ne dati mu da dise. Produkt te pocetne nervoze su bili brojni prekrsaji nad dugokosim grkom, nabrojao sam ih najmanje 5 za prvih 15 minuta igre. Zahirovic je odlicno zatvarao prostor izmedju Salpigidisa i Samarasa sa jedne te vezne linije grka s druge strane. Da su grci dosli da igraju na kontre vidjelo se vec na samom pocetku, jednom prilikom je Samaras krenuo u presing na nasu zadnju liniju da bi sekundu poslije poceo mahati rukama kada je uocio da je sasvim sam i da je ostatak grckog tima vec zauzeo "borbenu liniju" na svojoj polovini.

Tekma ko tekma je bila teska za gledati, ljepote je bilo jako malo a to malo sto je bilo, doslo je prvenstveno nakon naseg treceg gola kada smo se oslobodili "okova" i zaigrali kako nam dolikuje. Grke pobijediti ljepotom, odgovorno tvrdim da ne moze niko, i svabe su imale problema s njima na zadnjem EP-u, ne smijemo zaboraviti da su grci do 61. minute drzali 1-1 u cetvrtfinalu. 

Zato me raduje cvrsta postavka Papeta Susica koji je, moram priznati, odlicno postavio ekipu koja je sjajno odgovorila na njegove zahtjeve, minimirala greske time ne dajuci grcima ni centimetar prostora za manevar. Sjetimo se proslogodisnjeg meca u Atini, tada sve sto su stvorili, stvorili su zahvaljujuci nasim kiksevima. Toga proslog petka nije bilo sve do 90. minute a do tada je sve bilo rijeseno.

Gdje je bila razlika? Sokratis Papastathopoulos (od sad samo Sokratis) i Emir Spahic, Georgios Samaras i Edin Dzeko. Dok je Spaha "uhapsio" Samarasa, Sokratis i njegov kolega Avram Papadopoulos imali su pune ruke posla sa Edinom Dzekom. Ovo je po mom misljenju bila Spahina najbolja tekma za reprezentaciju u zadnjih nekoliko godina, odigrao je kako to dolikuje kapitenu, bez greske!

Edin Dzeko je dao dva gola i na taj nacin zatvorio usta onima koji su poceli da sumnjaju u njegov doprinos u nacionalnom dresu. Iz skoro pa nemogucih situacija je poentirao iako je cuvan od strane grckih "dvometrasa". Vedo Ibisevic je isto odigrao zadovoljavajuce, igrao je za ekipu, tukao se, a nad njim su skrivljena oba faula iz kojih smo postigli golove. 

Miske je dobio jako mnogo pohvala za svoj ucinak u ovoj utakmici. Zasluzio ih je, odigrao je dosta dobro ali je jos uvijek onaj nepokretni, "lak za pokrivati" Miske koji je u prvih 35 minuta triput dirnuo loptu, kod slobodnjaka za 1-0, kod penala i kada je jednom razigrao Mujdzu na desnom boku. Neko ce reci da je i to dosta, slozicu se, ovaj put je bilo dosta medjutim.. Neko je zabiljezio njegove sprinteve kada smo se branili, neko ga je pohvalio za igranje macke i misa sa grcima u drugom poluvremenu, sve to stoji ali tada je tekma u principu vec bila rjesena a tada je puno lakse za igrati. Kako god, Miske je kralj "mrtve lopte" (slobodnjaci, korneri) a kao takav moze igrati jos 10 godina, naravno ukoliko se ekipa podredi njemu a ne on ekipi.

Za kraj sam ostavio zadnju liniju i golmana. Mujdza, Vranjes, Spahic i Zukanovic. Odemo li na SP i zaigramo li sa ovom cetvoricom pozada, ubjedjen sam da ce najmanje 3/4 ovog bedema igrati u jakim timovima "petice"! Iza njih ce biti prvi golman Chelsea-ja, smijem se kladiti u sta god!

Onaj cetvrti iz ove odbrane ce nakon Brazila u zasluzenu penziju. S obzirom sta je sve predeverao u zadnjih 10 godina, od Craiove do Copacabane, mozemo slobodno reci da ce to biti prica sa jednim lijepim happy end-om..  

27.03.2013.

Gost ima rijec: Alzir da, Slovenija ok, Oman NE!

Ajdin je jednostavno "rasturio" sa svojim posljednim tekstom tako da je zasluzio jos jednu priliku. Salu na stranu, Ajdinova prosla analiza je bila vrhunska a ova nova nimalo ne zaostaje za proslom.

Ugodno citanje!

Svaki put kad izadje nova Fifina rang lista ljudi se iznenade. Kako nismo napredovali vise? Izgubili smo a skocili smo za dva mjesta, kakva glupost! Pobjedimo a spadnemo na listi, kako je to moguce? I tako dalje.

Odmah pocnu price i teorije o zavjerama a malo ko da zaista provjeri zasto je jedna drzava zauzela bas to odredjeno mjesto i zasto ima taj koeficijent koji zapravo ima. A sve je tu, vrlo dobro opisano, za one koji sistem zaista zele da skontaju! U ovom tekstu cu nastojati da objasnim kako funkcionise rangiranje reprezentacija na Fifinoj rang listi i u kojim situacijama je ona bitna.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na 23. mjestu svih selekcija svijeta na Fifinoj rang listi (ubuduce skraceno "FRL"). Prvi put smo se pojavili na listi u maju 1996. godine kada smo zauzeli nisko 177. mjesto. U naredne dvije godine smo se uspjeli spustiti do ispod 100. pozicije.

Nakon toga se u narednih pet godina zbog prosjecnih rezultata krecemo negdje izmedju 70. i 100. pozicije. Izmedju 2003. i 2010. godine uspjevamo par puta na kratko uskociti medju prvih 35 reprezentacija svijeta da bi se brzo vratili nazad nekih 30-tak mjesta. Tek nakon pocetka kvalifikacija za EP 2012, to jest  u Septembru 2010. kada smo bili 59. biljezimo lagani ali sigurni i konsekventni napredak u kojem smo se u zadnjih 18 mjeseci manje vise "zacementirali" medju 30 najboljih reprezentacija svijeta. Vrhunac i rekordna pozicija zabiljezena je u januaru i februaru 2011. godine kada smo bili 19. na FRL. Trenutno smo samo 4 pozicije iza te rekordne 19.

Zasto je bitna FRL? Iz vise razloga. Nosioci u barazu se baziraju na FRL. Dva puta smo izvukli Portugal jer nismo bili dovoljno dobro rangirani. FRL se takodjer koristi u zrijebu za kvalifikacije svjetskih prvenstava i podjela sesira je bazirana na istoj. Ako bi se uspjeli kvalifikovati za SP 2014 onda bi se nosioci grupa i ostali sesiri odredjivali bazirano na FRL. Dakle, vrlo je bitno drzati dobru poziciju da bi se olaksalo u buducim izvlacenjima grupa i eventualnog baraza.

Ali kako funkcionise FRL? Na cemu je bazirana? Vrlo jednostavno ustvari, u obzir dolaze sve zvanicne utakmice A-reprezentacija tokom godine:

M:  Rezultat utakmice. Pobjeda donosi 3 boda, nerijeseno 1 bod a poraz 0 bodova. Logicno.

I:  Vaznost utakmice. Prijateljske utakmice se mnoze sa koeficijentom 1.0, kvalifikacije za SP/EP se mnoze sa koeficijentom 2.5, utakmice sa EP i Kupa Konfederacija se mnoze sa koeficijentom 3.0 i utakmice sa SP se mnoze sa koeficijentom 4.0. Dakle, sto vaznija utakmica, to veci koeficijent!

T:  Jacina protivnika. Koeficijent se dobije tako sto se od 200 oduzme rang pozicija protivnika. Njemacka je druga na FRL, utakmica sa njemcima daje koeficijent 200-2=198. Sudan je 127. na FRL sto daje koeficijent 200-127=73. Minimalni koeficijent je 50, dakle za utakmice sa drzavama rangiranim na 150. mjestu ili gore koeficijent je 50. Sto jaci protivnik, to se mnozi sa vecim koeficijentom, logicno!

C:  Jacina konfederacije. Jacina se bazira na ostvarenim pobjedama timova iz svake konfederacije sa tri posljedna SP. Danas UEFA i CONMEBOL (Juzna Amerika) imaju najbolji koeficijent 1.0, dok ostali imaju: CONCACAF (Sjeverna Amerika) 0.88, AFC (Azija)/CAF (Afrika) 0.86 i OFC (Okeanija) 0.85. Mnozi se sa prosjekom od koeficijenta oba tima odredjene utakmice.

Svaka utakmica generira odredjen broj poena. Svi poeni koji se skupe u posljednjih 12 mjeseci se dijele sa brojem odigranih utakmica u toj godini da se dobije koeficijent za tu godinu. Na isti nacin se radi za prethodne tri godine. Dakle, da bi se izracunao konacni broj poena odredjene reprezentacije na FRL gledaju se posljednje 4 godine. "Tezina" koeficijenta se racuna na ovaj nacin, primjer za sadasnju poziciju BiH (14. Mart 2013.):

Sadasnja godina (04.2012-03.2013): Koeficijent iz 2013. godine ima tezinu od 100% i mnozi se sa 1.0.

Prosla godina (04.2011-03.2012): Koeficijent iz 2012. godine ima tezinu od 50% i mnozi se sa 0.5.

Pretprosla godina (04.2010-03.2011): Koeficijent iz 2011. godine ima tezinu od 30% i mnozi se sa 0.3.

Zadnja godina (04.2009.03.2010): Koeficijent iz 2010. godine ima tezinu od 20% i mnozi se sa 0.2.

Dakle, mozda zvuci komplikovano ali zaista nije. Nasa trenutacna pozicija je 23. i imamo 825 poena. Poeni su izracunati na ovaj nacin:

Prosjecni koeficijent zadnje cetri godine (bez utakmice sa Grckom):

2010: 402.35

2011: 191.65

2012: 533.50

2013: 420.05

Ako sada pomnozimo sa tezinom koeficijenta, dakle skorije utakmice imaju vecu tezinu a sto vise unazad idemo utakmice imaju manju tezinu:

402.35*0.2 + 191.65*0.3 + 533.50*0.5 + 420.05*1.0 = 825 poena. Bas koliko i imamo trenutno na FRL. Na narednoj objavljenoj aprilskoj listi ce se dodati utakmica sa Grckom a otpast ce utakmice iz Marta 2009. godine. Uvijek se dakle gleda nazad 4 godine.

Sada cu navesti primjer bodovanja za utakmicu sa Slovenijom iz Februara:

M:  Rezultat utakmice je pobjeda, dakle 3 boda.

I:  Vaznost utakmice je prijateljska, dakle koeficijent 1.0.

T:  Jacina protivnika: Slovenija je za vrijeme igranja utakmice zauzimala 47. poziciju na FRL. 200-47=153. Koeficijent je dakle 153.

C:  Jacina konfederacije: Obe drzave su u Evropi i imaju koeficijent 1.0, prosjek je dakle: (1+1)/2=1. Koeficijent je 1.0

Formula: M*I*T*C = 3*1*153*1 = 459 poena.

Za tu utakmicu smo dobili 459 poena, nesto jace od naseg sadasnjeg prosjeka iz posljednjih 12 mjeseci koji je 420.05. Dakle, sa tom utakmicom malo smo uspjeli dici prosjek koeficijenta u zadnjoj godini i ojacati poziciju. Slovenija je iz jake konfederacije (UEFA) i iako je relativno lose rangirana (47.) rezultat je ipak doprinjeo napretku. Ako pogledamo skupljene poene nakon utakmice sa Alzirom:

M:  Rezultat utakmice je pobjeda, dakle 3 boda.

I:  Vaznost utakmice je prijateljska, dakle koeficijent 1.0.

T:  Jacina protivnika: Alzir je za vrijeme igranja utakmice zauzimao cak 19. poziciju na FRL. 200-19=181. Koeficijent je dakle 181.

C:  Jacina konfederacije: BiH: 1.0, Alzir 0.86, prosjek je dakle: (1+0.86)/2=0.93. Koeficijent je 0.93.

Formula: M*I*T*C = 3*1*181*0.93 = 504.99505 poena.

Alzir nam je dakle donio 505 poena sto je jos vise iznad prosjeka za proteklu godinu dana. Kako ce izgledati eventualna pobjeda protiv Omana? Polazim od toga da ce biti rangirani na istom mjestu kao i danas, to jeste 105. na FRL.

M:  Rezultat utakmice je pobjeda, dakle 3 boda.

I:  Vaznost utakmice je prijateljska, dakle koeficijent 1.0.

T:  Jacina protivnika: Oman je za vrijeme igranja utakmice zauzimao 105. poziciju na FRL. 200-105=95. Koeficijent je dakle 95.

C:  Jacina konfederacije: BiH: 1.0, Oman 0.86, prosjek je dakle: (1+0.86)/2=0.93. Koeficijent je 0.93.

Formula: M*I*T*C = 3*1*95*0.93 = 265.05265 poena.

Sve i da pobjedimo Oman tesko da cemo dobiti vise od 265 poena. Jedino ako bi nekim cudom njihova reprezentacija napredovala za 50-60 mjesta u naredna dva mjeseca mozemo pojacati prosjek u zadnjoj godini, a to se naravno nece desiti. Gledajuci iz ove perspektive, Oman nas moze "kostati" tim sto bi oslabili svoj rang na FRL.

Koliko nam je donjela pobjeda protiv Grcke? Hajmo izracunati na isti nacin:

M:  Rezultat utakmice je pobjeda, dakle 3 boda.

I:  Vaznost utakmice je kvalifikacijska, dakle koeficijent 2.5.

T:  Jacina protivnika: Grcka je za vrijeme igranja utakmice zauzimala 12. poziciju na FRL. 200-12=188. Koeficijent je dakle 188.

C:  Jacina konfederacije: Obe drzave su u Evropi i imaju koeficijent 1.0, prosjek je dakle: (1+1)/2=1. Koeficijent je 1.0

Formula: M*I*T*C = 3*2.5*188*1 = 1410 poena.

Ovdje se jasno vidi koliko pobjeda u takmicarskoj utakmici protiv dobro rangirane reprezentacije znaci u odnosu na prijateljske. Ova utakmica ce nam znatno dici prosjek za proteklu godinu i prema mojim proracunima mi cemo na narednoj aprilskoj FRL imati 896 poena, 71 vise nego danas. To je jako dobar pomak s obzirom na samo jednu odigranu utakmicu, a bio bi jos veci da na narednoj listi ne otpada ona dupla pobjeda protiv Belgije iz Marta 2009. godine. Za svaku novu utakmicu koja se dodaje, kao sto smo rekli, neka starija otpada.

Kao sto sam naveo iznad, FRL se koristi za kvalicikacijiski zrijeb SP, zrijeb Baraza i zrijeb grupa na SP. Ispod je lista, napravljena nakon utakmice sa Grckom a prije sutrasnjih kvalifikacijskih susreta (utorak 26/3), koja uz jednu (nesigurnu) predikciju rezultata do kraja kvalifikacija pokazuje kako bi trebao da izgleda vrh FRL nakon zavrsetka kvalifikacija:

1

Spain

1698

2

Croatia

1576

3

Argentina

1500

4

Colombia

1358

5

Germany

1304

6

Netherlands

1282

7

Portugal

1212

8

Mexico

1209

9

England

1191

10

Brazil

1152

11

Italy

1098

12

Bosnia-Herzegovina

1041

13

Ecuador

1004

14

Belgium

970

15

Côte d'Ivoire

969

15

Greece

969

16

Denmark

957

18

USA

955

19

Switzerland

951

20

Russia

933

 

Dakle, lista je preliminarna, bazirana na predikciju rezultata od sestog do zadnjeg kola ovih kvalifikacija u svim konfederacijama. U toj predikciji BiH pobjedjuje zadnjih 5 utakmica. U obracun nije uracunata prijateljska protiv Omana, koja ce nam kako smo zakljucili ranije, smanjiti prosjek, te eventualna prijateljska u Avgustu ove godine. Isto tako nisu uracunate prijateljske utakmice ostalih reprezentacija na listi.

Sada, ako se zaista desi scenario da pobjedimo svih 5 utakmica do kraja, po prvi put cemo se takmiciti na SP a nosioci grupa u Brazilu bi bili domacin Brazil plus 7 najbolje rangiranih reprezentacija na FRL. Nama je dakle potrebno da upadnemo u prvih 16 (polazeci od toga da se svi od tih prvi 16 kvalifikuju za SP) da bismo osigurali DRUGI sesir u izvlacenju grupa na SP u Brazilu. To bi i te kako bio veliki uspjeh! Ono sto je poprilicno sigurno je da, u slucaju da se kvalifikujemo na SP, bez obzira na to kakvi nam rezultati bili, bili bi minimalno u trecem sesiru.

Iz svega ovog bih zakljucio par bitnih stvari:

1. FRL je i te kako bitna. Mnoga izvlacenja koriste FRL kao podlogu i sa dobrim rezultatima, sa sto jacom pozicijom na istoj, mozemo sebi olaksati u buducnosti.

2. Ako se uspijemo kvalifikovati na SP 2014, bolje je, logicno, da to uradimo sa sto vise pobjeda do kraja kvalifikacija. Dobra pozicija nam, osim olaksanja kod zrijeba, pruza priliku da igramo prijateljske sa jacim reprezentacijama jer i oni misle na svoje koeficijente i ne zele da igraju sa slabije rangiranim drzavama. Jednostavnije receno, sto imamo veci rejting, to smo popularniji drugima za prijateljske susrete.

3. Odabir prijateljskih utakmica je vrlo relevantan za FRL. Najbolji keoficijenti bi se ostvarili da se uopste ne igraju prijateljske utakmice, jer takmicarske utakmice daju dosta vise poena dok prijateljske, pogotovo protiv slabije rangiranih protivnika, smanjuju prosjecni koeficijent. Nakantati jedan Oman sa 10-0 nama nista ne znaci, bolje bi bilo da igramo protiv nekoga sa vrha FRL ili da odmaramo.

Naravno, gledajuci sa druge strane, mi smo siromasan savez i potrebne su nam pare koje reprezentacije poput Omana nude. Osim toga, Susicu je od koristi da upotrijebi sto vise Fifinih termina za uigravanje tima i probavanje novih igraca, tako da su prijateljske utakmice neminovne. Nazalost, u ovom slucaju ne moze se imati i jedno i drugo.

Pored svega ovog postoji jos jedan faktor dosta relevantan za nasu reprezentaciju. Termin za prijateljske u Maju/Junu nam nije pretjerano uspjesan. Nasi igraci su mentalno vec na odmoru i od zadnjih deset prijateljskih odigranih u tom terminu mi smo pobjedili dvije (Oman prije par godina te Azerbejdjan u onoj famoznoj utakmici 2008. godine kad su igraci bojkotovali zbog otkaza Kodri), remizirali jednom protiv Uzbekistana i izgubili citavih sedam. Dakle, gledajuci sa te strane mozda i nije toliko lose sto igramo protiv Omana, jer nismo u stanju pobjediti bilo kakvu "normalnu" selekciju u tom terminu.

4. Sve ozbiljne reprezentacije imaju ljude koji su proucili razne sisteme koje Fifa i Uefa koriste za rangiranje drzavnih selekcija i liga. Mnogi se cude kako je Norveska uspjela da u zrijeb sadasnjih kvalifikacija udje iz prvog sesira. To nije nikakva slucajnost. Norvezani su znali da ce se zrijeb bazirati na FRL i za zadnji slobodni termin prije objave te odlucujuce Julske FRL iz 2011. godine su izabrali da odigraju prijateljsku utakmicu protiv Litvanije 7. Juna 2011. godine. Izracunali su koliko im tacno treba bodova da bi ostali u prvom sesiru, gledajuci utakmice direktnih konkurenata za njihovo mjesto, i pred zrijeb su namjerno izabrali nesto slabijeg protivnika (ali ne preslabog) sa rangom na FRL koji bi im osigurao mjesto u prvom sesiru. I tako je i bilo. Nije to nikakva sreca, iza toga stoji promisljena taktika i pametan potez da sebi sto vise olaksaju pred naredne kvalifikacije.

Kao sto sam rekao u proslom tekstu, mozemo diskutovati koliko je ovakav sistem rangiranja fer ili ne, svima je na kraju podjednako. Na nama je da iskoristimo vjetar koji trenutno imamo u ledjima i pocnemo da gledamo na sve aspekte reprezentativnog fudbala pa tako i ovu vrstu statistike. Uz samo malo truda mozemo sebi znatno olaksati posao sa pametnim izborom protivnika za prijateljske utakmice i zaista se nadam da ce neko iz strucnog staba nase reprezentacije malo posvetiti vremena da se uputi u razne sisteme koji se koriste za rangiranje drzavnih selekcija. Ako to mogu raditi drugi, zasto ne bi i mi?

Ajdin Sadikovic

Izvori: fifa.com, football-rankings.info, wikipedia.com

25.03.2013.

Gost ima rijec: Druga strana kvalifikacija

Prodje i ova Grcka.. Na putu ka domovini sam radio na jednom ogromnom tekstu koji je trebao da opise situaciju iz 2006. kada smo zadnji put igrali protiv grka za bodove medjutim doslo je do gubljenja konekcije (Swebuse, je8o se s materom!) i citav tekst je jednostavno nestao. Nema veze, reanimiracu ga nekad i nekako a do tad dajem rijec Ajdinu Sadikovicu koji je odradio zanimljivu analizu oko zrijebanja za Euro 2016. Uzivajte!

 

Nisam neki veliki strucnjak sto se tice utakmice na terenu. Smatram da postoje mnogi drugi, vise strucni, da analiziraju igre nase reprezentacije i da komentarisu ucinak tima i pojedinaca. Ipak bih rekao da smatram da nam igra nikada nije bila bolja od ove pod Susicevom palicom i sve od pocetka proslih kvalifikacija sam ubjedjen da je Pape pravi covjek na pravom mjestu.

Ako sam bio malo skeptican u vezi njegovih trenerskih sposobnosti nakon Gane, Svedske, Njemacke i Katara, preko neke doze optimizma nakon pocetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2012, nakon Slovacke, Albanije i prve protiv Meksika bio sam ubjedjen da ce uspjeh doci ako mu se pruzi prilika za jos jedan mandat. Od tada je vise puta dokazao da je veci strucnjak od svih prethodnika na klupi reprezentacije i utisao i zadnje pozive maloumnih da se vrati samoproglaseni strucnjak Ciro na kormilo "Ljiljana".

Posto ne mogu dokazati napredak nase reprezentacije kroz subjektivne analize utakmica pokusat cu to uraditi na jedan drugi, od nasih navijaca pomalo zapostavljen, nacin. Statistikom. Ali ne bilo kakvom, nego relevantnom statistikom Fife i Uefe koja je najbolji pokazatelj koliko je (najvecim dijelom) Pape dao doprinos nasem napretku.

Unaprijed se izvinjavam na dugom tekstu i nadam se da nece biti previse komplikovan za one koji nisu ljubitelji matematike i statistike te da ce malo pomoci u razumjevanju kod Uefinog rangiranja reprezentacija sa svojim sistemom. U tekstu ispod za svjetsko prvenstvo koristim skracenicu "SP" i za evropsko prvenstvo "EP".

Prvo malo historije. U zrijebu za nase prve kvalifikacije za SP 1998, kao novopeceni clan Fife i Uefe, usli smo, logicno, iz sestog sesira. Nismo imali nikakve rezultate iza nas, i kao takvi smo bili rangirani zadnji u Evropi. Napredak je, bez obzira na ispodprosjecne rezultate, bio neminovan i u naredni kvalifikacijski ciklus za EP 2000 u zrijeb smo usli iz cetvrtog sesira.

 Nedostatak dobrih rezultata je vrlo ocigledan u narednih deset godina jer smo ostali u cetvrtom sesiru u svim narednim kvalifikacijskim ciklusima ukljucujuci i onaj za SP 2010. Blagi pomak se dao primjetiti jer smo u toj deceniji uspjeli da se dignemo sa "dna" do "vrha" cetvrtog sesira.

Tek pred zrijeb kvalifikacija za EP 2012 smo napokon uspjeli da udjemo u taj treci sesir, ali uz veliku dozu "srece". Da je Slovenija, koja je bila odmah iza nas, uzela samo jedan bod vise u prethodnim kvalifikacijama bili bi ispred nas. Uz to smo imali dodatnu srecu sto se EP igralo u dvije drzave koje su automatski otpale sa liste. Da je recimo domacin bila samo Poljska, Ukrajna bi imala bolji koeficient od nas i BiH bi kao najnize rangiranu drzavu treceg sesira izbacila u cetvrti. Isto bi se desilo sa Poljskom da je Ukrajna bila jedini domacin. Pred zrijeb za sadasnje kvalifikacije za SP 2014 smo sa malo vecom marginalom ostali u trecem sesiru.

Ove iznad navedene informacije bi trebale da opisu stanje naseg reprezentativnog fudbala prije dolaska Safeta Susica. Prije nego sto predjem na temu kvalifikacija za EP 2016, ukratko bih opisao sistem po kojem se do sada odredjivali koeficijenti za zrijeb kvalifikacija evropskih prevenstava.

Za zrijeb pred kvalifikacije za EP 2000, EP 2004 i EP 2008 nacin bodovanja je bio vrlo jednostavan. Ukupan broj skupljenih bodova u prethodna dva kvalifikacijska ciklusa (SP+EP) su se dijelila sa brojem utakmica i tako je svaka reprezentacija dobila svoj koeficijent. Primjer:

U dva ciklusa jedna reprezentacija skupi 7 pobjeda, 5 nerijesenih i osam izgubljenih. 7*3 boda + 5*1 bod plus 8*0 bodova = 26 bodova. 26 bodova se onda podijeli sa 20 odigranih utakmica i dobije se koeficijent 26/20 =1.3

Novi sistem je uveden nakon EP 2008 koristen je u kvalifikacijama za EP 2012 i koristit ce se u buducim kvalifikacijama za EP 2016. U njemu se gledaju rezultati iz zadnja dva i po ciklusa. Dakle, zrijeb kvalifikacija za EP 2016 ce se bazirati sa tezinom od:

40% na ostvarene rezultate iz sadasnjih kvalifikacija za SP2014,

40% na ostvarene rezultate iz kvalifikacija za EP 2012 + rezultate sa EP 2012 i

20% na ostvarene rezultate iz kvalifikacija za SP2010 + rezultate sa SP 2010.

Dakle, nas koeficijent u zrijebu kvalifikacija za EP 2016 ce se bazirati 80% na rezultatima ostvarenim sa Papetom kao trenerom i 20% na rezultate postignute sa Blazevicem. Sad cu ukratko pokusati objasniti matematiku na kojem je ovaj novi sistem baziran.

1. Za svaku odigranu utakmicu u kvalifikacijama za SP/EP , barazu za SP/EP i na samom SP/EP se dobije 10.000 poena.

2. Za svaku pobjedu u iznad navedenim utakmicama dobije se dodatnih 30.000 poena. Nerijesen rezultat daje 10.000 poena a izgubljena utakmica 0 poena.

3. U slucaju penala, utakmica se vodi kao nerijesena a pobjednik nakon penala dobije dodatnih 10.000 poena.

4. Za baraz i utakmice na SP i EP se za svaku odigranu utakmicu dobiju bonus poeni. Od 6.000 poena po utakmici za utakmice u barazu i grupnim fazama prvenstava do 38.000 poena za igranje finala.

5. Za svaki postignuti gol se dobije 501 poen a za svaki primljen gol se oduzme 500 poena.

Dakle, svaka utakmica ce generirati odredjen broj poena. Vaznost utakmice i rezultat se stavlja u obzir i naravno, sto vaznija utakmica, to vise poena. Na kraju se sabere ukupan broj skupljenih poena iz jednog ciklusa i dijeli sa brojem utakmica da se dobije prosjek skupljenih poena po utakmici u tom odredjenom ciklusu. Zatim se taj prosjek mnozi sa tezinom iznad navedenih postotaka da bi se dobio konacni koeficijent.

Sada dolazimo do onog sto je vrlo interesantno. Oblik kvalifikacija za EP 2016 nije jos potvrdjen ali kako stvari izgledaju trenutno bice 9 grupa (7 grupa sa sest reprezentacija i 2 grupe sa pet reprezentacija). Bazirano na dosadasnje rezultate PRIJE petog kola kvalifikacija i nase utakmice sa Grckom stanje je bilo ovako:

 1  1 Spain        35507

 2  2 Germany             33825

 3  3 Netherlands         31781

 4  4 Italy               30463

 5  5 England             28945

 6  6 Russia              28806

 7  7 Portugal            27691

 8  8 Greece              27520

 9  9 Croatia             27381

-------------------------------

10 10 Sweden              25988

11 11 Bosnia-Herzegovina  25195

12 12 Hungary             24681

13 13 Czech Republic      24194

14 14 Denmark             23919

15 15 Switzerland         23871

16 16 Republic of Ireland 23533

17 17 Norway              23421

18 18 Slovakia            22952

-------------------------------

19 19 Israel              22641

 

Dakle mi smo se vec prije utakmice sa Grckom nalazili u DRUGOM sesiru pred zrijeb kvalifikacija za EP 2016 i to na samom vrhu drugog sesira. Ako me je matematika dobro posluzila, nakon mojih obracuna, mi cemo nakon pobjede protiv Grcke imati 26435 poena. Naravno, i druge ce reprezentacije skupiti dodatne poene, ali svaka pobjeda nas ojacava u borbi za sto bolju poziciju.

Do kraja ovih kvalifikacija je ostalo 5 utakmica. Da bi "ispali" iz drugog sesira potrebno je manje vise da izgubimo sve ostale utakmice a to se nece desiti. Vec bi se sada moglo reci da smo definitivno ostvarili uspjeh sa tim sto smo usli u drugi sesir. Ali to nije sve. Postoji jedna malo vjerovatna, ali vrlo interesantna, alternativa. Kako doci do prvog sesira?

Naravno, nemoguce je znati koliko ce biti potrebno poena da se popnemo do prvog sesira jer sve ovisi o tome kako ce ostale reprezentacije odigrati svoje kvalifikacione susrete. Medjutim mozemo pogledati malo unazad da vidimo koliko ce otprilike biti potrebno poena da napravimo taj pomalo nevjerovatni skok u prvi sesir. Ako pogledamo istu listu pred zrijeb kvalifikacija za EP 2012, Rusija je sa 32477 poena bila najnize rangirani tim (deveti) koji se nalazio u prvom sesiru. Odmah iza njih na desetom mjestu i na vrhu drugog sesira je bila Grcka sa 31268 poena. Dakle neka nesigurna procjena bi bila da nam je potrebno oko 32500 poena da se popnemo u prvi sesir.

Nakon mojih proracuna, baziranih na tome da pobjedimo narednih 5 kvalifikacionih utakmica sa minimalnih 1-0, mi bi uspjeli skupiti 32535 poena. Taman iznad pretpostavljene granice za ulazak u prvi sesir. Ako recimo pobjedimo sve utakmice sa 1-0 a Lihtenstajn dobijemo sa 6-0 onda bi imali 32656 poena. Ne puno vise, ali u datom momentu mozda odlucujuca doza da nas prebaci u prvi sesir. San ili java? Vrlo vjerovatno san, ali nada zadnja umire!

Sta se moze zakljuciti iz ovog svega? Po meni je najvaznije:

1. Pod vodstvom Safeta Susica smo uspjeli da se popnemo sa dna treceg sesira na vrh drugog sa malom sansom da cak udjemo u prvi! 80% zasluge za taj napredak ide Papetu, i ni jedan bivsi selektor se ne moze pohvaliti sa tako dobrim rezultatima, gledajuci iz ugla statistike!

2. Grcka je favorit u naredne tri utakmice koje igra i moguce je, cak i vjerovatno, da uzmu svih 9 bodova. Ako mi uspijemo uraditi isto, odlucujuca utakmica ce biti u devetom kolu protiv Lihtenstajna. Dakle, postoji mogucnost da ostvarimo plasman prije zadnje utakmice. VRLO je bitno da u tom slucaju damo sve od sebe da pobjedimo i u zadnjoj protiv Litvanije iako to u tom slucaju ne moramo. VRLO je bitno da u tom slucaju gledamo da nabijemo sto vecu gol razliku protiv Lihtenstajna i naravno koliko je moguce u ostalim utakmicama. Jer ako uspijemo pobjediti naredne tri utakmice, svaki gol i svaki bod je kljucan do kraja da pokusamo uzeti mjesto u prvom sesiru pred naredne kvalifikacije!!

Puno vise ce se znati nakon osmog kola. Ako dodjemo u ovu situaciju, ako jos uvijek bude postojala teoretska sansa da udjemo u prvi sesir, moramo iskoristiti sve moguce kanale da se igraci i stab reprezentacije obavjeste i da im se objasni znacaj gol razlike i preostalih 6 bodova.

Ovo je dakle jedan uvid u ono sto se trenutno desava i u ono sto je moguce da se desi ako nastavimo sa dobrim igrama. Sve i ako ne uspijemo da izborimo prvo mjesto pomak ce se osjetiti u zrijebu kvalifikacija za EP 2016. Mozemo diskutovati o tome koliko je ovakav sistem rangiranja reprezentacija dobar ili los ali cinjenica je da su u njemu bitni iskljucljivo rezultati i da je svakoj reprezentaciji isto. Pobjeda je pobjeda, remi je remi. Ako ostvaris niz dobrih rezultata pomak nece zaostati. Mozda ima boljih nacina i sistema ali trenutno je ovaj na snazi i vrlo jasno i glasno pokazuje koliko smo rezultatski napredovali u zadnjih par godina, narucito sa Papetom kao trenerom.

Za koji dan namjeravam napisati tekst o tome kako funkcionise Fifina rang lista, kada je relevantna, te nastojati objasniti zasto su, gledajuci iz perspektive napredovanja na Fifinoj rang listi, Alzir i donekle Slovenija bili pun pogodak kao protivnici u prijateljskim utakmicama i zasto Oman to nije.

Ajdin Sadikovic

 

Izvori: uefa.com, fifa.com, football-rankings.info, wikipedia.com

19.03.2013.

Upitnici, uzvicnici

Ostalo je jos tri dana do tekme sa grcima, tekme za koju se najiskrenije nadam da barem citaoci ovog bloga shvataju da NIJE historijska i da NIJE odlucujuca za plasman u Brazil.

Poslije ove tekme, ukoliko je dobijemo, imacemo 13 bodova nakon "pola trke" dakle u igri je jos 15 boba. Imamo dvije tekme sa slovacima koji ce morati negdje da se iskupe za poraz kuci od grka ako zele da vide Copacabanu iduceg ljeta tako da ce sigurno u Sarajevo doci maksimalno "nabrijani" a nemaju uopste naivnu ekipu. Kombinacija "vec spakovani za Brazila" i slovacki tim sa Skrtelom, Hamsikom, Hubocanom, Kuckom i Djuricom bi nas mogla skupo kostati.

Nerijesen rezultat bi bio sasvim pristojan i mislim da bi nam u ovom trenutku mogao biti dovoljan. Grci ce mozda biti u blagoj prednosti ali i oni imaju jos jednu tekmu sa slovacima, doduse kuci ali to ne mjenja stvar, slovaci su ih unistili u Bratislavi ali nisu imali srece. Isto tako idu u goste litvancima vec u junu a ja imam neku "shuhu" da bi mogli vec tu prosuti bod/ove.

U slucaju naseg poraza i pobjede slovaka protiv litvanaca u petak onda se stvarno dodatno komplikuje jer onda nam grci bjeze na tri boda a mi i slovaci dolazimo na isti broj bodova a onda situacija postaje zesce zajebana. Dakle, sve osim poraza je prihvatljiva opcija zato bez srljanja i pametno u petak.

Sastav? Pjanic je danas trckarao na treningu ali to je daleko od onog sto nama treba a to je zdrav i 100% spreman Pjanic mada se necu iznenaditi ako ga selektor ne "posadi" na klupu radi morala i za "ne daj Boze".

Spahicevi sinusi su problematicni mada poznavajuci Spahu nece biti problema, njega ni amputacija ne bi sprijecila da zaigra u petak.

Salihovic i Mujdza su takodjer dva upitnika koja bi nam bili jako potrebni za ovaj mec ali sve su prilike da ce Sejo na tribine a Mujdza mozda i zaigra.

Ovakva cetiri igraca bi falili svakoj repki a pogotovo nasoj koja za Pjanica i Spahica jednostavno nema zamjene

Sastav? 4-2-3-1 sa Begovicem, Ogijem desno, Spahom i Zukanovicem na stoperima i Lulicem lijevo. Dva zadnja vezna, ma sta Pape govorio prije dvije sedmice i bacao bombe o jednom defenzivcu, bice dvojica i to Batman i Robin odnosno Rahimic i Zahirovic. Rahimic moze na rutinu odigrati 90 minuta. Desno ce, na zalost Ibisevic, u sredinu ce Miske a lijevo ce Medunjanin. Zaigracemo bez brzih krila i nadacemo se da ce Lulic iz drugog plana uspjeti sta napraviti i probiti desnu stranu grka. Jbg, Stevanovic ne igra nikako vec dva mjeseca, falice nam Mujdza, Visca je takodjer pod upitnikom, zadnju tekmu u turskom prvenstvu je dobio gadan udarac a i previse je "zelen" za jedne ovakve tekme. Od brzih igraca ostaje nam Vrsajevic koji po mom misljenju nije bas alternativa za jedne ovako ozbiljne tekme.

 

Za mene je bod ovu tekmu sasvim prihvatljiv a tri bi bila k'o kuca. Naprijed zlatni ljiljani! 

11.03.2013.

Vikend prije vikenda prije vikenda

Kratki rezime koji se odnosi isključivo na igrače sa spiska za tekmu protiv grka...
 
1. Asmir Begović GK Stoke City FC – Branio u porazu njegove ekipe na gostovanju kod Newcastela sa 2:1.
2. Asmir Avdukić GK FK Borac Banja Luka – Sačuvao svoju mrežu u domaćoj pobjedi njegovog tima sa 2:0 nad Željezničarom.
3. Jasmin Fejzić GK VfR Aalen – Branio u porazu njegove ekipe kod FSV Frankfurta sa rezultatom od 6:1.
4. Boris Pandža DF KV Mechelen – Odigrao cijelu tekmu za drugu ekipu Mechelena u pobjedi od 2:1 na gostovanju kod Anderlechta.
5. Emir Spahić DF FC Anzhi Makhachkala – Odigrao cijelu tekmu u porazu njegove ekipe na gosotvanju kod Mordovije sa 2:0. Požutio u prvom poluvremenu.
6. Toni Šunjić DF FC Zorya Lugansk – Odigrao cijelu tekmu u porazu njegove ekipe na gostovanju kod Krybasa sa 3:0.
7. Mensur Mujdža DF SC Freiburg – Ušao u igru u 77 min. u porazu njegovog Freiburga na domaćem terenu sa 5:2 od Wolfsburga.
8. Ognjen Vranješ DF FC Alania Vladikavkaz – U remiju njegove ekipe (0:0) na domaćem terenu protiv ekipe Rostova, odigrao cijelu tekmu. Požutio u drugom poluvremenu.
9. Ervin Zukanović DF KAA Gent – U porazu Genta kod ekipe Genka sa 3:2, odigrao cijelu tekmu. Požutio u drugom poluvremenu.
10. Muhamed Bešić MF Ferencvarosi FC – Odigrao cijelu tekmu u pobjedi njegove ekipa na domaćem terenu nad Újpest od 2:1
11. Miralem Pjanić MF AS Roma - Povrijeđen
12. Senad Lulić MF SS Lazio Rome – Odigrao cijelu tekmu u porazu Lazija na domaćem terenu od Fiorenitne sa 2:0.
13. Sejad Salihović MF TsG Hoffenheim - Povrijeđen
14. Adnan Zahirović MF FC Dinamo Minsk – Sezona u BLR nije počela.
15. Elvir Rahimić MF PFC CSKA Moskva – Pobjedu njegove ekipe na gostovanju u Sovetovu (0:2) odgledao sa klupe za rezervne igrače.
16. Haris Medunjanin MF FC Gaziantepspor – Asistent kod drugog gola njegove ekipe u remiju protiv Akhisarspor (2:2) na domaćem terenu.
17. Senijad Ibričić MF FC Kasimpasa – Asistent kod gola njegove ekipe na gostovanju kod Mersina (1:1). Izašao iz igre u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena.
18. Muamer Svraka MF FK Željezničar – U porazu njegove ekipe na gostovanju u BL od 2:0, zamjenjen u 67 min.
19. Miroslav Stevanović MF Sevilla FC – Poraz njegove ekipe na gostovanju kod Mallorce (2:1) odgledao sa klupe za rezervne igrače.
20. Zvjezdan Misimović MF FC Guizhou Renhe – Strijelac prvog gola u porazu njegove ekipe na domaćem terenu (1:2) od Qingdao Jonoona. Odigrao cijelu tekmu.
21. Ivan Sesar MF FC Elazigspor – Odigrao cijelu tekmu u pobjedi njegovog tima sa 1:0 na domaćem terenu protiv gostiju iz Orduspora. Požutio u drugom poluvremenu.
22. Avdija Vršajević MF HNK Hajduk Split – U porazu Hajduka na domaćem terenu od Istre (1:2), odigrao cijelu tekmu. Požutio u drugom poluvremenu.
23. Vedad Ibišević FW VfB Stuttgart – Odigrao cijelu tekmu u porazu na domaćem terenu od HSV sa 1:0. Požutio u drugom poluvremenu.
24. Edin Džeko FW Manchester City FC – Odigrao cijelu tekmu u pobjedi njegove ekipe na domaćem terenu protiv Barnsleya sa 5:0 u okviru nacionalnog kupa.
25. Edin Višća FW Istanbul BB SK – U remiju njegove ekipe na domaćem terenu protiv İstanbul BB (0:0), zamjenjen u 55 min

 

Hvala Ajdinu za pomoc sa ovim rezimeom!

09.03.2013.

Kita sampiona

Jos malo Kine. Inovativni kao sto po prirodi i jesu, kineski strucnjaci iz svijeta fizionomije su smislili najnoviju metodu koju koriste prilikom scoutinga mladih sportista, prvenstveno nogometasa. Sa ovim nacinom rada su poceli 2010. tako da jos nije utvrdjeno da li je ova metoda vjerodostojna ali u svakom slucaju je ovo nesto o cemu niste do sad citali. O cemu je u stvari rijec?

Testosteron je vrsta hormona od koje sportisti imaju velike koristi u svim segmentima sporta kojim se bave pocevsi od zagrijavanja pa sve do samog takmicarskog momenta. Kinezi su to shvatili i sluzeci se tom logikom, zakljucili su da djecaci cija tjela mogu reproducirati ogromnu kolicinu tog hormona trebali bi biti u prednosti nad onima koji to nisu u stanju. I kako to izmjeriti, kako znati ko je pun "k'o shipak" a ko nije? Jednostavno, fizionomi i drugi strucnjaci su se dali na posao koji bi trebao biti san svakog pedofila. Djecaci od 10-12 godina su primorani da prodju ljekarski pregled gdje im izmedju ostalog uzimaju mjeru penisa i po tim nekim njihovim parametrima ocjenjuju da li djecak "podoban" za bavljenje sportom na elitnom nivou!  

Da apsurd bude veci, kineski doktori su dali potpunu podrsku ovom eksperimentu i cak su i dali odgovarajucu mjeru, naime ukoliko si mali kinezcic pubertetlija i imas kitu koja je mala ali debela sa elasticnim(?) jajima onda su sanse velike da si upravo ti taj cije tijelo ima masu testosterona sto bi trebalo da znaci da si u prednosti nad drugom djecom koja imaju kitu drugacije duzine/debljine.

Sta reci na ovo? Ne znam, slabo sta znam o ovome ali bojim se da cu, ako ikada sretnem nekoga ko radi kao scout u Kini, imati predrasude o toj osobi.

Da ne bi slucajno ko pomislio da je u pitanju tek nekakva sala, evo i link koji je na zalost na kineskom. http://epaper.yangtse.com/yzwb/2010-10/29/content_218035.htm?div=-1

Btw, sad znam i zasto nisam napravio vise u svojoj "karijeri". :) 

08.03.2013.

Na-ro-dna re-pu-bli-ka Ki-na

Nicolas Anelka, Didier Drogba, Keita, Misimovic, Dario Conca.. Imena o kojima je kineski nogomet mogao samo sanjati polovinom prosle decenije. Prije samo nekih 10-12 godina kineski nogomet je bio u slicnoj situaciji u kojoj se nalazio a neki ce reci i jos uvijek se nalazi nas. Korumpirane sudije, korumpirani celnici saveza, korumpirani novinari i prije svega jako los "produkt" (kvalitet nogometa) su ucinili da su se za nogomet u Kini zanimali samo oni koji su bili primorani da se s njime bave. Prica o korupciji je isla do te mjere da su mnogi vjerovali i tvrdili da je Kina uspjela "kupiti" mjesto na SP-u u Japanu i Koreji 2002.

Umjesto domaceg, kinezi su uzivali u inostranom najcesce evropskom nogometu. Azijski nogometasi koji bi uspjevali ostvariti transfer u neku od evropskih liga postajali su idoli mnogima te je zahvaljujuci tome nekako opstala zainteresovanost za domaci i kontinentalni nogomet.

Do preokreta je doslo prije cetiri godine. Preduslovi su postojali, kineska ekonomija je jedna od vodecih u svijetu dakle imali su pare, infrastrukturu i volju da se stvari pokrenu s mrtve tacke. Za razliku od nas nisu imali Ilju, Sulju i Bogdana tako da su se stvari kod njih malo brze odvijale. 

Predsjednik nogometnog saveza, sudije, cetiri predsjednika klubova i mnogi drugi koji su do tad "harali" KNS-om su optuzeni za namjestanje utakmica, primanje mita i saradnju sa zloglasnim singapurskim klanom koji je specijalizovan za namjestanje nogometnih utakmica. Prosle godine su stigle presude, bivsi predsjednik NS-a sada "guli" deset i po godina zbog gore navedenih stavki a ni ostali nisu nista bolje prosli. 

Drzava je jednostavno rekla "DOSTA!" Naredjenje o ulaganjima u domaci nogomet je stiglo od najviseg politickog vrha u Kini a klubovima su date odrijesene ruke sto se tice organizacije i investicija. Mnogi kineski biznismeni prvenstveno iz gradjevinskog sektora su brzo shvatili da je nogomet odlicna "bina" za sticanje popularnosti medju sirokim narodnim masama sto bi trebalo rezultirati u jos bolje poslovne predispozicije.

Istovremeno su znali da su u principu jos uvijek "talasike" u nogometu ali ko ima para, moze sebi kupiti sve sto mu treba. U zadnje tri godine sve vise velikih imena euro-nogometa okrece pogled ka Kini jer novac je ogroman a ne moras se pretjerano truditi da ga zaradis. Kinesku ligu su preplavili strane zvijezde i sada nema ekipe a da nema barem jednog brazilca, balkanca ili afrikanca. Neki od njih su ostavili lijep utisak (Muslimovic, Conca..) dok su neki dosli, vidjeli, naplatili i razgulili (Drogba, Anelka).

Spanska dominacija svjetskim nogometom nije promakla ni kinezima. Drzeci se parole "Ucimo od najboljih" na mjesto selektora doveli su nekadasnjeg nogometasa i trenera Real Madrida i bivseg selektora Spanije José Antonio Camacha. Osim toga pokrenut je projekat tezak oko 30 miliona dolara pod imenom "China's future football stars", projekat zahvaljujuci kojem 30 specijalno izabranih djecaka ispod 13 godina salju u Spaniju u akademije Valencije, Atletico Madrida i Villareala "na obuku".

Kinezi nista ne prepustaju slucaju tako da i sudije svake godine redovno odlaze na najjace svjetske seminare jer ne zele vise nikad da se dovedu u situaciju u kojoj su bili prije 10-ak godina.

I eto, nakon ovog dugog uvoda da predjem na stvar. Kombinacija slobodnog popodneva i radoznalost ucinise da danas pogledam utakmicu izmedju Guizhou Renhe i Qingdao Jonoona. Radoznalost naravno zbog Misimovica i Muslimovica koji predstavljaju Guizhou Renhe. Domaci su poveli sa 1-0 lijepim golom Misimovica da bi gosti u drugom poluvremenu uspjeli prvo izjednaciti pa onda u sudijskoj nadoknadi i zabiti za velika tri boda.

Utisci s tekme? Ovako se to nekako meni ucinilo. 

Atmosfera - Cista petica! Bakljada na pocetku i kod gola, relativno glasna podrska domacem timu i dosta zastava u kopu. Nisam ocekivao ovakvo sta.

Utakmica - Hmm.. Bilo je ocigledno da je Guizhou u ovu tekmu usao kao favorit, diktirali su tempo i stvarali su sanse pogotovo u prvom poluvremenu dok je s druge strane se cinilo da su gosti dosli po bod, cinili su sve da umrtve igru. Na kraju su, nezasluzeno, dosli do tri boda ali to je nogomet.

Kvalitet prikazanog - Recemo ovako, da nema stranaca u Kini, liga bi im bila isto je bila i prije 10-12 godina, jedno veliko nista. Pokusavaju igrati brz nogomet ali dosta bezidejno, stece se dojam da se osam kineza bori za loptu i kad je otmu, gledaju kako da je dodaju dvojici stranaca u ekipi. Ne volim se baviti hipotetikom ali ovog puta moram i mislim da Zeljo, Sarajevo, Velez ili Borac imaju onakve uslove kao sto ih imaju kinezi nas nogomet bi bio najmanje dva koraka ispred njihovog.

Miske i Zlaja - Sve sto je domaci tim danas stvorio islo je preko njih dvojice. Misimovic je jos jednom pokazao da je strasan igrac KADA MU SE DOZVOLI da igra. Kinescici su trckarali oko njega ali niko ga nije ni dirn'o. Protiv grka ce to potpuno drugacije izgledati. Fizicki gledano, izgleda mrsaviji ali i dalje je totalno nezainteresovan za defenzivne zadatke. Osjecaj za igrati lopte nije izgubio i to je jako bitno za predstojecu tekmu s grcima a i gol koji je postigao je bio rukopis "igraca jednog poteza".

S druge strane, Zlatan nije imao srece, u prvom poluvremenu se isprijecila stativa a u drugom golman Qingdaoa. Dva puta je pogrijesio, jednom u svom 16-ercu kod 1-1, igrac kojeg je Zlatan trebao cuvati je dao gol i par minuta kasnije u protivnickom kaznenom prostoru kada je nakon Misketovog ubacaja, neometan, tukao glavom preko gola. Dobro, sezona je tek pocela a pocetak za ovaj BeHa dvojac je bio i vise nego obecavajuci.

Suma sumarum, gledati Elazigspor, Genclerbirligi, Dinamo Minsk ili Guizhou je isto, "nuzno zlo" da bi vidio nase igrace na djelu. S obzirom da sam "bolesnik" nase repke sigurno da ovo nije bio zadnji put da se jedno popodne provede uz relativno "mlak" nogomet i jako dobar stream (Hvala Mirane sto si ga postavio na Fb-grupu nogolopta.blogger.ba!) a nadam se da ce i Pape uciniti isto i da ce se udostojiti da barem porazgovara sa Zlatanom jer u ovom trenutku i u skorijoj buducnosti potrebniji je on nama nego mi njemu.

07.03.2013.

Opet bez treceg napadaca

Pape je danas objavio spisak za utakmicu sa Grckom 22. marta. Na spisku se nalaze:

Golmani: Asmir Begović (Stoke City), Asmir Avdukić (FK Borac), Fejzić Jasmin (Aalen)

 
Odbrana: Emir Spahić (Anži), Ermin Zukanović (Gent), Ognjen Vranješ (Alania), Mensur Mujdža (Freiburg), Boris Pandža (Mechelen) Toni Šunjić (Zorya) i Muhamed Bešić (Ferencvárosi)
 
Sredina: Miralem Pjanić (Roma), Senad Lulić (Lazio), Avdija Vršajević (Hajduk), Adnan Zahirović (Dinamo Minsk), Muamer Svraka (Željezničar), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senijad Ibričić (Kasimpasa), Ivan Sesar (Elazigspor), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Sead Salihović (Hoffenheim, Elvir Rahimić (CSKA) i Miroslav Stevanović (Sevilla).

Napadači: Edin Džeko (Man City), Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Višća (Istanbul)

Krenimo redom..

Medju golmanima se naslo ime Jasmina Fejzica sto je svakako za pohvalu jer decko je standardno dobar u "Cvajti" a s obzirom da i nemamo Bog zna kakvih alternativa na toj poziciji onda je poziv Fejzicu sasvim logican.

U odbrani je sve ok, dobro malo je cudno to sto je pozvan Pandza koji je zbog povrede "odmarao" zadnjih 6 mjeseci. Postoji znak upitnika i iza imena Mensura Mujdze koji se nakon skoro dvomjesecne pauze zbog povrede jos uvijek nije vratio u sastav Freiburga mada svi znamo da je Mujdza, kada je u formi, na svojoj poziciji nezamjenjiv.


Guzva u veznom redu, kao i uvijek do sad. Pjanic je na spisku bas kao i Rahimic koji je prosao kompletne pripreme CSKA ove zime tako da je povreda zbog koje je odsustvovao jesenas stvar proslosti. Na spisku se nasao i Misimovic koji, ukoliko ne bude Pjanica, jedini ga moze koliko toliko zamjeniti. Sejo Salihovic bi trebao biti spreman do utakmice sa Grckom ali sigurno je da ce biti rovit nakon duge pauze prouzrokovane povredom a tu je i neizbjezni Vrsajevic koji je iz nekog razloga nezamjenjiv na spisku najbolje selekcije.

U napadu opet nemamo alternative za Dzeku i Ibisevica tako da iako je pokusao da ovo malo "nasminka" stavljanjem Visce medju centarfore (isto je uradio sa Stevanovicevim imenom jesenas, umjesto medju veznjake on ga uvrstio medju centarfore) cinjenica je da mi na ovom spisku nemamo alternativu za Dzeku i Ibija. Ovo je jedna velika greska koja bi nas mogla skupo kostati ukoliko stvari krenu nezeljenim tokom. Zlatan Muslimovic je bio i ostao nasa najbolja opcija za treceg centarfora i zaista mi je nejasno i cak sta vise cini mi se bezobrazno ovo ignorisanje i mobing koji selektor vrsi prema Zlatanu. Igrac koji nikad nije zakazao u reprezentativnom dresu i koji je igrao u Grckoj i koji ih poznaje bolje nego iko bio bi nam ood ogromne koristi ovu tekmu i neshvatljivo je da ga je selektor "preskocio" i ovaj put.

Ovo nije slucajno i ovo treba ispitati, sta se tu krije iza ovog sikaniranj
a jer mi vec godinu dana igramo "ruski rulet" i krpimo napadacke pozicije sa veznjacima i krilima. Ne daj Boze da se sta desi Dzeki ili Ibiju, ne smijem ni da pomislim kako bi to onda izgledalo. Zlatan mudro suti, nije sklon bombasticnim izjavama i zna da price "iz svlacionice" treba da ostanu u svlacionici. Opet s druge strane krasi ga temperament pravog Bosanca i siguran sam da mu nije svejedno to sto ga Pape redovno zaobilazi. Cinjenica da je bio na spisku kada nije imao kluba da bi izgubio mjesto nakon sto ga je pronasao mi samo potvrdjuje da je ovdje nesto drugo u pitanju. Sta, to samo Zlatan i Pape znaju..

05.03.2013.

92 Club

Loftus Road, Gillford Park Stadium, Shielfield Park, County Ground.. Imena stadiona koja sigurno prosječnom ljubitelju nogometa ne znače nista ili jako malo. Međutim među nama postoji grupa ljudi koje fasciniraju gore navedena mjesta do te mjere da neki i čitav zivot posvete "skupljanju" istih.

Groundhopping je fenomen rođen u Engleskoj i nastao je od riječi "Ground" (teren) i "Hopping" (skakanje) sto bi u prevodu značilo da je Groundhopping u stvari hodanje, skakanje po terenima. Nerijetko ga forsiraju ljudi kojima je veći ćeif posjetiti Torquay Unitedov Plainmoor Stadium koji prima 6100 gledalaca nego ogromni i prelijepi Camp Nou.

Prvi Groundhopperi su se pojavili u Engleskoj. Ljudi su jednostavno zeljeli da putuju, da vide sto vise stadiona i tako je nastao ovaj neobični fenomen.

Geoff Rose je 1974 u novinama "Football League Review" došao na ideju da se za navijače koji su posjetili sve stadione u profesionalnim ligama (92 kluba i stadiona, odatle naziv "92 Club") napravi kravata po kojima se oni mogu prepoznati. Tako je i bilo pa je 1978. nastao "92 Club" u kojem postaneš član onog trenutka kada dokumentovano mozeš dokazati da si obišao sva 92 stadiona.

Ono sto je krajnje kuriozno za "92 Club" je to što u engleskom liga-sistemu postoje 93 kluba! Berwick Rangers FC iz Berwick-upon-Tweed-a, gradića koji se nalazi na sjevero-istoku ove zemlje i samo četiri kilometra od granice sa Skotskom, igra u škotskoj najnizoj profesionalnoj ligi, Division 3 iz ekonomskih razloga (blizina, manji troskovi). Berwick je mnogima nepoznanica ali sve je veći broj onih koji pripadaju "92 Club"-u koji žele da se ovaj klub preimenuje u "93 Club".  

U sljedećih nekoliko godina Groundhopping-groznica se širila Evropom, pogotovo u Njemačkoj je uzela maha i tamo danas ima velika Groundhopping-scena sa preko 400 članova. Tačna brojka se ne može ocijeniti jer dosta Groundhoppera radi sve na svoju ruku, bez članstva u nekom GH-klubu.

Dok englezi rijetko ili nikad ne napuštaju otok, nijemci putuju puno i rado tako da lideri među Groundhopperima imaju oko 120 zemaljskih "tački" (jedna zemlja jedna tačka) i više od 1.000 stadiona.

"Svako broji za sebe, svako zajebava sam sebe ako to želi jer niko neće i ne može da kontrolira broj stadiona i zemalja. Jedini uslov ili bolje reći kodeks za sve Hoppere je da je se vidjelo minimalno 45 minuta utakmice u stadionu. Cilj je vidjeti što više stadiona u što više zemalja, svejedno kojim putem se to postiglo, da li avionom, autom, biciklom, pješke, vozom ili plivajući", prica nam Edvin Kopić, prvi i koliko znamo jedini BeHa Groundhopper.

Cilj ili san da se obiđu svi stadioni svijeta neće niko nikada ispuniti ili ostvariti jer se svaki stadion, svaki teren broji, bila to druga liga Kosova ili šesta liga u Rusiji. Uz to dolaze problemi kao što su cinjenice da se zemlje dijele (Jugoslavija, Cehoslovacka), da "mjenjaju gazde" (Hong Kong) ili da ratuju tako da se godinama ne može ući u iste (Malawi, Somalia) a veliki problem predstavlja mjenjanje odnosno rušenje i građenje stadiona tako da niko u stvari i ne zna koliko ima nogometnih stadiona na svijetu.

U skoro svakoj vecoj navijačkoj grupi i u skoro svakoj zemlji postoji grupica od par momaka koji su se zarazili tim fenomenom. Iako se zna ko je iz koje zemlje i ko za koji klub navija svejedno se skupa putuje jer se ima isti interes, to znači da na primjer navijači Bayerna i Borussije skupa idu autom/vozom u Austriju na utakmicu. Naravno svako za sebe može odlučiti kako i s kim putuje a pogotovo kad i koje stadione posjećuje.

"Za dosta Hoppera Groundhopping nije samo hobi nego životni stil, mjenja se posao jer remeti planove, traži se stan i posao u Argentini jer se želi tamo ići na turneju na mjesec, tri, sedam, godinu ili više. Odustaje se od ideje da se gradi familija jer se hoće putovati, uzimaju se krediti da bi se moglo ići godinu dana u Australiju, Afriku, Juznu Ameriku", kaze Edvin. 

Na Groundhopping sceni postoje različiti ukusi sto se tiče stadiona. Dok su mlađi odrasli sa novim modernim arenama, stariji traže stare stadione u starom stilu te istočnu i južnjačku atmosferu sa pirotehnikom, 90 minuta navijanjem i zastavama.

Za godinu dana se skupi 100-300 novih stadiona, sve zavisi od vremena, Hopperi koji putuju svaku utakmicu sa svojim klubom imaju manje vremena za nove stadione nego neko bez kluba. Vrijeme kad klub ne igra se iskoristi da se bukira let ili vozna karta. Optimalan dan za jednog Groundhoppera je kada se mogu stići pogledati 2 ili čak 3 utakmice za jedan dan.

Neki od bitnijih likova na Groundhopping sceni je izmedju ostalih Tom Dickinson, jedini covjek koji je u istoj sezoni (2008-2009) obišao sve stadione engleskog liga-sistema i postao član "92 Club"-a. Kasnije je napisao knjigu na tu temu, "92 pies" ili na našem "Devedeset dva bureka". :)

Osim njega tu je i Joachim Hedwall, švedjanin koji je preselio u Englesku sa ciljem da postane član "92 Club"-a. Nakon što mu je to poslo za rukom, nije tu stao nego je nastavio i do današnjeg dana je obišao preko 800 stadiona širom Engleske.

Eto, ono što je evropljanima avantura, nama je svakodnevnica, njima da je što manji i sto trošniji stadion a mi prije šest mjeseci dobismo novu travu na Bilinom pa se nafurasmo da je Santiago Bernabeu..

Na kraju samo da se još zahvalim Edvinu sto mi je pomogao pri skupljanju informacija vezanih za ovaj fenomen koji je zaista fascinantan.  

04.03.2013.

Liga(menti) prvaka

San nije htio jutros na oci, ostao sam budan do pola tri i onda se jos i Una nadovezala tako da samo tek negdje oko cetvorke utonuo u carstvo snova. Zvucace glupo, zvucace kao da sam neki pubertetlija ciji zivot nema smisao ali fakat je za tu moju nesanicu kriva povreda "Zmaja od Bosne". Fuj brate, kako je ono gadno izgledalo! Iste sekunde se vidjelo da ovo nece valjati i da je tekma sa grcima i te kako pod znakom upitnika. Na Facebook-grupi nogolopta.blogger.ba se u roku pola sata ispisalo 80-ak komentara a Nizo je postavio i sliku sms-komunikacije sa Pjanicem u kojoj je "Zmaj od Bosne" iskazao zabrinutost.

Odma' su neki portali, "iz provjerenih izvora" prosirili vjest da su italijanski doktori vec dali svoj sud i da ce Pjanic odsustvovati sa terena izmedju 2 i 6 sedmica. Jedini problem je bio u tome sto je Pjana u tom trenutku bio na cekanju za rendgenski snimak povrede tako da jos uvijek nije bilo ni govora o nekakvim prognozama. Cak sta vise ni danas, 24 sata poslije povrede jos uvijek se ne zna koliko ce pauzirati nego se ceka sutrasnja magnetna rezonanca al eto, nasa posla..

Naravno da je ovo ogroman udarac za nas tim, jedini koji bi mogao kvalitetno zamjeniti Pjanica po mom krajnje subjektivnom misljenju je Xavi a on nema pravo nastupa za nas..

Kako na grke bez Pjane? Pametno i bez srljanja. Jos uvijek smo u prednosti, cak i ako zavrsi 0-0, imamo puno bolju gol-razliku. Jest' da ce biti malo teze se nositi sa imperativom pobjede prije svega u Bratislavi ali i kuci protiv neugodnih slovaka ali sta je tu je, ako ne mozemo dobiti slovake onda mozda i nemamo sta traziti na SP-u. 

Alternativa nema mnogo, to je i Pape sam najbolje rekao "Nemam zamjenu za Pjanica!" Ipak, igrati se mora. Sta nam je alternativa?

Promjena u klasicni 4-4-2. Vezni red sa Zahirovicem i Medunjaninom, desno sa Stevanovicem i lijevo sa Lulicem. Naprijed? Zna se, nemamo bas puno prostora za manevar u napadackoj liniji. Mane ove formacije su igrac manje na sredini terena jer grci dolaze sa 4-5-1, to znaju i vrapci na granama a ne ide nam na ruku ni to sto osim Medunjanina nemamo ni jednog veznjaka sto zna "igrati lopte", Lula i Steva su "brzaci", prodorni i dobri u igri 1 na 1 ali sa ovom postavkom posjed lopte bi nam bio ocajan ili bi se samo dodavali u odbrani i onda Spaha na Dzeku i Vedu pa sta bude. Opet opcija sa Stevanovicem centralnije i sa Ibijem na polukrilu ili kako je to vec bilo zamisljeno protiv Slovenije isto tako nije se bas ispostavila najboljom. Dobili smo ih 3-0 ali grci su u ovom trenutku puno ozbiljnija ekipa od "janeza". Igrati sa Misketom pored Medunjanina ili pored Zahirovica te sa Vedom i Dzekom istovremeno? Vidim puno krvi pred sobom, vidim unesrecene i unakazane, vidim 0-4.. Flash back iz 2006.. Rastrgali bi nas..

Opcija sa dvojicom "dohvataca lopti" na sredini nam ne gine, dakle 4-2-3-1 a Pape to nek' zove kako hoce. Miske na poluspica, naprijed Dzeko i nadam se da nece zrtvovati brzinu (Stevanovic) na ustrb igranja sa dva spica (Ibi) jer ce mu i onako jadni Ibisevic odradjivati veci posao u odbrani nego u napadu. Vise cemo o taktici kada se bude znao spisak ali bojim se da cemo u Zenici, bez Pjanica, morati igrati malo pametnije i malo manje naivno nego sto je to bio slucaj protiv ranijih protivnika. Nista juris, samo mozak i cekaj priliku.

Sad nam ne preostaje nista drugo nego da cekamo sutrasnju diagnozu nakon magnetne rezonance i da se nadamo da ce "Zmaj od Bosne" ipak biti na terenu 21. marta. A ako ne, uvijek ce imati mjesta kraj mene u kopu. Nece mu biti prvi put.

02.03.2013.

Podsjeti me sta to bjese ljubav..

Usli smo u mart mjesec i za tacno tri sedmice cemo znati dal' cemo u Bratislavu da ovjerimo prvo ili da branimo drugo mjesto u grupi. Tekma sa grcima je naravno izazvala ogromno interesovanje a ako je vjerovati mojim izvorima, sve su prilike da ce cak i mnogi tapkarosi ostati kratkih rukava jer NS jer ovog puta dobro zavrnuo pipu i odakle je do sad curilo, vise ni ne kapa. Tapkarosi su ocajni, karte je skoro pa nemoguce srediti iako ni sami ne pitaju kolika je cijena, spremni su da plate koliko god jer znaju da ce karta zahvaljujuci ogromnoj potraznji na dan utakmice vrijediti i do 200 maraka.

Ono sto je manje pozitivno je to da NS nije u stanju da obezbjedi BHF-u dovoljan broj karata. Za ovu utakmicu su se digli svi iz cijelog svijeta, svi zele da budu tu i da dadnu podrsku kao i bezbroj puta do sad medjutim NS nudi samo dvije trecine karata sto je svakako premalo. Razumijem NS, frka im je, cijela drzava trazi kartu medjutim ne bi trebali ovo raditi najvjernijim navijacima u Evropi, ljudima koji su im nebrojeno puta dali svoju podrsku i pokazali da ljubav prema repki nema cijenu niti mjeru. Na koncu svega, BHF i jeste najzasluzniji sto ova danasnja garnitura sjedi tu gdje sjedi, nisu valjda to vec zaboravili?
Nadam se da ce se ovo rijesiti na najbolji moguci nacin i po jedne i po druge jer sve drugo bi moglo jako lose uticati na buduci razvoj situacije i niko osim grka i slovaka ne bi imao ikakve koristi od toga.

Odnos navijaca i uprava je nerijetko infektiran, uvijek ima neko ko je lopov, ko ne ulaze dovoljno pa je "shupak", neko ko je tu jer je tatin sin, neko ko ne zna raditi svoj pos'o tako da se uvijek nadje razlog zasto ratovati i svadjati se i tjerati nekog da bi dosao neko drugi. Ovaj fenomen nije specifican samo za nase podneblje ali nerijetko se praktikuje upravo ovdje kod nas u regionu. Postoji i varijanta kada navijaci uzmu na zub trenera ili nekog od igraca i ne skidaju mu se "s grbace" sve dok ga ne otjeraju.

Emocije cine svoje, lju
di koje vodi srce su na zalost postali meta zlih sila koje ih pod okriljem ljubavi prema klubu nekad povedu i u krivom pravcu pa to onda sve gadno zavrsi. Imamo primjer u komsiluku gdje se vodi velika bitka izmedju zavadjenih grupa navijaca Partizana, lafo borba za primat na tribinama a u sustini je problem podijela teritorija izmedju dva narko-klana.

A kako to izgleda kada je sve onako kako insan misli da bi trebalo da bude? Jedna od najljepsih prica koju sam procitao stize nam sa Bosfora. Kosarkasi Efes Anadolua su usli u muzicki studio i odpjevali pjesmu-zahvalnicu svojim navijacima, napravili reklamni spot i pustili to na televiziju. Potez za svaku pohvalu, zar ne?
A kako su im se navijaci oduzili? Nesto najmocnije, najljepse i ujedno najkulturnije sto su mogli smisliti! Svi kosa
rkasi Efesa su uredno dobili pozivnice na koncert klasicne muzike. Kada su zvijezde Efesa stigle u koncertnu dvoranu sve je bilo u redu, kulturna elita je bila na mjestu, atmosfera prava snobovska. Nako nekoliko minuta opustanja uz zvuke klasicne muzike, desilo se nesto neocekivano..

Prvo je ustao jedan gledaoc i zapjevao. Nakon toga jos jedan pa jos jedan pa njih deset.. Sok na licima kosarkasa je bio i vise nego ocit ali tu nije bio kraj, cijela sala je na kraju zapjevala omiljenom klubu! I onda odjednom mrak, ugasise se svjetla i stade muzika. Par sekundi poslije kada su svjetla upalila cijela sala je imala salove i zastave omiljenog kluba a koncertna dvorana se pretvorila u kop vrijedan postovanja! Nezapamceno i nevjerovatno, bravo za ideju!

Link za ovaj video mozete naci na Facebook-grupi nogolopta.blogger.ba.

Pogledajmo, uzivajmo i ucimo kako se gradi ljubav i kult oko kluba! Bravo turci!
 

Nogolopta
<< 03/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
132097

Powered by Blogger.ba